De voor- en nadelen van prefab woning

De meeste mensen hebben ooit wel eens nagedacht over hun droomhuis. Sommige heb hem nagemaakt op spelletjes en voor anderen blijft het een beeld in hun hoofd. Wanneer je lang spaart kan je jouw droomhuis werkelijkheid maken. Je kan een huis helemaal zelf ontwerpen, maar je kan ook kiezen voor een prefab woning. Een prefab is een woning waarvan de meeste, grootste onderdelen al in een fabriek worden gemaakt en op de bouwplaats in elkaar worden gezet. Om meer duidelijkheid over de prefab woning te krijgen beschrijf ik in dit artikel de voor- en nadelen.

Voordelen

Natuurlijk beginnen we met de voordelen van een prefab woning. Het belangrijkste voordeel is dat dit type woning een stuk sneller geleverd kan worden dan een zelfontworpen woning. In de fabriek worden de onderdelen relatief snel gemaakt. Tevens heb je in een fabriek ook geen last van het weer. In veel gevallen zorgt het slechte weer voor veel vertraging tijdens het maken van de woning.

Doordat de grote lijnen al bekend zijn en de details alleen gemaakt hoeven te worden is de woning ook een stuk goedkoper als wanneer je een hele woning ontwerpt en laat bouwen.

Ten slotte kan je toch meer zelf bepalen als de meeste mensen denken. Er is geen standaard bouwpakket, maar je kan zelf de kleuren, stijlen, details en nog veel meer bepalen. Je weet dus ook precies hoe de woning eruit komt te zien en de kosten kunnen van tevoren exact worden bepaald.

Nadelen

Natuurlijk kent een prefab woning niet alleen maar voordelen. Je moet namelijk nadenken over de eventuele transportkosten die erbij komen omdat bepaalde onderdelen groter zijn dan toegelaten op de openbare wegen.

Naast dit is het later bijbouwen en/of aanleggen van leidingen in een prefab woning lastiger als bij normale woningen.

En als laatste heb je niet de vrijheid die je hebt als je zelf een huis wilt bouwen. Je zit vast aan bepaalde maten en modellen, dus wil je een heel eigen huis bouwen, dan is de prefab woning niet de perfecte woning voor jou.