Gietdekvloer met vloerverwarming

Dit artikel gaat over vloerverwarming in een gietdekvloer. We zullen het eerst hebben over vloerverwarming. Wat is dat precies en welke eisen stelt die aan een vloer? Vervolgens over wat een gietdekvloer met vloerverwarming en waarom deze combinatie zo goed is.

Wat is vloerverwarming

Bij vloerverwarming wordt een verwarmingssysteem in de vloer aangebracht. De verwarming kan elektrisch of met warm water zijn. In het eerste geval worden er spiraaldraden gebruikt, die warm worden als er stroom doorheen gaat. In het tweede geval gaat er warm water door leidingen heen, die in de vloer worden gelegd. De vloerverwarming kan zodoende een onderdeel zijn van het centrale verwarmingssysteem. In de rest van dit artikel gaan we uit van dit type vloerverwarming.

Eisen aan de vloer

Vloerverwarming werkt niet in elk type vloer even goed. Van groot belang is de thermische geleidbaarheid van het materiaal. Dat laatste betekent dat de warmte van de vloerverwarming snel naar de oppervlakte gaat. Met name steen en tegels zijn in dat opzicht zeer geschikt. Dergelijke vloeren houden de warmte ook prima vast. Aan de andere kant is bijvoorbeeld tapijt een matige warmtegeleider. In meer detail zijn de volgende vloeren uitstekend geschikt voor vloerverwarming:

  • Leisteen en plavuizen
  • Keramiek en stenen tegels
  • Marmer
  • Gepolijste gietvloer

Wat is anhydriet

Anhydriet is een zogenoemde ongehydrateerde versie van gips, dat is ontstaan door samendrukking van gipsafzettingen. Die kunnen de vorm hebben van zeer omvangrijke lagen. Je kunt er een goede ondervloer mee maken, maar die dient een toplaag te krijgen. In de vorige paragraaf gaven we aan welke vloerbedekkingen het beste zijn.

Gietdekvloer en vloerverwarming

Een gietdekvloer geleidt warmte prima. De vloerverwarmingsbuizen worden op de constructievloer gelegd. Daarover wordt de anhydriet gestort. Bij vloerverwarming dient het anhydriet tenminste 2,5 cm boven de leidingen te staan. In vergelijking met cement heeft anhydriet veel minder kans op scheuren en barsten. Omdat het materiaal vloeibaar is wanneer het wordt gestort, nivelleert het uit zichzelf en zodoende kan een zeer goede vlakheid worden bereikt. Een anhydrietvloer is na zo’n 3 dagen beloopbaar, maar daarmee niet droog. Het drogen duurt circa een week per centimeter dikte. Als een vloer 6 cm dik is, duurt het drogen dus zo’n 6 weken. De luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving spelen daarbij natuurlijk een rol.

Bron: Solidfloors.nl