Het fenomeen van een sedumdak

8 groendak

Je hebt ze vast wel gezien, groene daken in aantocht. Ze worden steeds populairder, wat niet gek is gezien de huidige staat van onze natuur. Veel mensen voelen zich er dan toch beter bij als ze een Sedumdak groendaktotaal hebben. Dit soort daken bestaan voornamelijk uit vetplantjes met soms nog mos of andere vegetatie erbij. Er zijn heel veel verschillende soorten vetplantjes en ook veel verschillende kleuren. Hierdoor kun je zelf kiezen welke kleur je dak krijgt en wat voor soort plantjes je laat plaatsen. Dit maakt milieubewust bezig zijn nog eens leuk, en het uitzicht vanaf de straat ook. Ga er maar van uit dat veel mensen twee keer zullen kijken als ze vetplantjes op je dak zien groeien.

Voordelen van een sedumdak

Waarom kiezen steeds meer mensen dan voor zo’n Sedumdak? Daar moet een goede reden voor zijn. Die is er ook, meerdere zelfs. De plantjes kosten weinig onderhoud en kunnen vrijwel overal groeien, dus ook op platte en schuine daken. Daarnaast zijn ze goed in het isoleren van je huis, zowel tegen warmte als geluid. En vooral die warmte is gunstig in de zomer, jij hoeft dan namelijk geen airco meer aan te hebben om de hitte te kunnen trotseren. Bovendien zuivert het dak lucht en produceert het zuurstof, daarvoor bestaat het nou eenmaal uit planten. De tol op je portemonnee en de natuur wordt dus verminderd. Daarbovenop is een koeler dak gunstiger voor de efficiëntie van je zonnepanelen.

Nadelen van een sedumdak

Er zijn echter wel dingen waar je op moet letten als je zo’n leuk groen dak wilt. Zo kan het zijn dat jouw dak het extra gewicht van de grond en planten niet aan kan, een adviseur kan je dan vertellen dat je dak alteraties moet ondergaan. Daarnaast trekken planten natuurlijk dieren. Afhankelijk van het soort dak dat je hebt, kunnen dit vogels of insecten zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar is meer een persoonlijke voorkeur. Een laatste belangrijke opmerking is dat het dak kan gaan lekken als dit niet goed is aangelegd, zorg daarom dat je goed advies krijgt.