Veel gemaakte fouten tijdens het klussen

Zoals jullie vaker van me lezen, hou ik er nogal van om dingen zelf te doen. Dingen die ik echt niet kan, daar schakel ik natuurlijk een expert voor in. Maar het liefst doe ik het zelf. Vaak denk ik: dat lukt me wel. Meestal klopt dat, maar ik maak ook vaak genoeg mee dat het niet lukt, of dat het niet meteenlukt in ieder geval. Vandaag wil ik jullie meenemen in mijn trial-and-error gedrag en de leercurve die ik heb opgedaan in alle jaren dat ik ben wezen klussen. 

Eigenwijs

De eerste grote valkuil: eigenwijsheid. Niet eerst nadenken, maar meteen met een “ik weet het wel” houding aan de slag gaan. Op deze manier loop je er enorm vaak tegen aan dat het in eerste instantie redelijk gaat, maar dat je op een gegeven moment op zo’n punt komt waarop je beseft dat je een enorme fout hebt gemaakt. Niet zelden kun je dan weer opnieuw beginnen. Niet echt lekker voor je tijd. Op zich leer je er wel van, dus dat is niet verkeerd, maar het zijn vaak dingen wat je van te voren had kunnen voorkomen als je gewoon even rustig had gekeken hoe het allemaal zit, en even rustig (eventueel gewoon in je hoofd) uit te tekenen hoe je het wilt hebben. Daarmee voorkom je de meest voor de hand liggende foutjes die je vaak in je eigen drukte over het hoofd ziet.

Aansluitingen

Dit is mijn favoriet. Ahem. Ik ben mechanicus, waardoor ik van nature niet echt veel affectie heb met vooral elektronische dingen. Aansluitingen gaan bij mij nog wel eens fout dus. Best vervelend, want de aansluiting is voor de meeste apparaten een vitaal onderdeel. Vorige week wou ik een kolomboormachine  aansluiten bij mij in de schuur, helaas was ik mij er niet bewust van dat deze boormachine op 380v werkte in plaats van 220v. Dat koste mij dus een paar stoppen!