Waar moet je aan denken bij een verbouwing?

Het is bijna zover: over enkele weken staat je huis vol bouwvakkers en zal er worden gesloopt, gehakt en verbouwd. Het zal waarschijnlijk aardig wat stress opleveren. Met deze tips overleef je de verbouwing met gemak!

Plannen, plannen en nog eens plannen

Het klinkt misschien een logisch of misschien voor jou wel overdreven om een overlevingsplan op te stellen, maar het opstellen van een plan zorgt er wel voor dat je tijdens de verbouwing niet gillend gek wordt. Elke verbouwing of renovatie brengt namelijk veel meer gezeur met zich mee dan je van tevoren verwacht.

Door vooraf de tijd te nemen om een plan te maken zal de verbouwing soepeler verlopen. Je weet dankzij het overlevingsplan namelijk wat je kan verwachten en wat je moet regelen om hier goed mee om te kunnen gaan. Wordt bijvoorbeeld de keuken verbouwd, waardoor je tijdens het verbouwen niet kunt koken en afwassen? Regel dan vooraf een camping gasstel of spreek met familie en vrienden af dat je een aantal keer bij hen eet.

Goede organisatie

Naast een overlevingsplan vraagt een verbouwing ook om een goede organisatie. Verbouwen zorgt namelijk voor een heleboel papierwerk en afspraken met werklieden, leveranciers of de gemeente. Hoe jij de administratie en planning bijhoudt is aan jou. Het belangrijkste is dat je een manier kiest die voor jou werkt. Vind je het bijvoorbeeld fijn om met mappen te werken? Zorg dan voor een duidelijke onderverdeling, zodat je het overzicht niet verliest.

Het is ook aan te raden om bij het kopen van het nieuwe huis altijd een bouwtechnische keuring of een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zo weet je precies in welke staat het huis verkeerd!