Welke isolatie voor plat dak?

Welke isolatie voor plat dak?

Isolatie voor mijn plat dak? Welke moet ik toepassen?

Een plat dak wordt veel toegepast bij de bouw van moderne woningen en gebouwen. Net als alle andere soorten daken, is ook het isoleren van een plat dak van groot belang ter voorkoming van warmteverlies. Er zijn verschillende isolatiematerialen geschikt voor platte daken. In dit blog vertellen we welke isolatiematerialen geschikt zijn voor platte daken en waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal.

Plat dak met bitumen dakbedekking?

Heeft u een plat dak met bitumen dakbedekking en wil u dat gaan isoleren? Dan is dat ook meteen een goed moment om de bitumen dakbedekking te laten vernieuwen.

Isolatiemateriaal kiezen

Verder is de eerste stap bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal altijd vaststellen wat voor soort plat dak u hebt. Er zijn twee soorten platte daken: koude daken en warme daken. Bij een koud dak wordt de isolatie geplaatst tussen de dakconstructie en het plafond. Bij een warm dak wordt de isolatie bovenop de dakconstructie geplaatst.

Koud dak

Voor een koud dak is het belangrijk om te kiezen voor vochtbestendig isolatiemateriaal. Glaswol en steenwol zijn hier geschikt voor. Ze zijn niet alleen vochtbestendig, maar hebben ook goede thermische isolatie-eigenschappen.

Warm dak

Voor een warm dak is PIR- of PUR-isolatie zeer geschikt. Het voordeel van PIR- en PUR-isolatie is dat ze dunner zijn dan andere isolatiematerialen, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere toepassingen op het dak.

Isolatiewaarde

U moet ook altijd letten op de isolatiewaarde, uitgedrukt in R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter!. Verder moet u rekening houden met de dikte van het isolatiemateriaal en de dakconstructie. Zorg altijd voor voldoende ventilatie en dampremmende maatregelen om vochtproblemen te voorkomen. Goede dakisolatie aanbrengen is stap 1. Maar is uw cv-ketel ook in orde? Anders heeft isoleren geen zin. Lees daarom ook dit blog over cv-storingen voorkomen.