Werken in de installatietechniek, wat is het en waarom is het verstandig om te doen?

Het is voor veel mensen niet het eerste waar ze aan denken, wanneer ze denken aan werk mogelijkheid en het kiezen van een opleiding. Toch is installatietechniek een goede keuze wanneer je bezig bent met je toekomst en carrière. Er is veel werk in te vinden, maar er zijn meer redenen waarom het een slimme zet is. Lees er hier meer over en ontdek waarom je het beste kunt gaan werken in deze sector.

Wat is installatietechniek precies en hoe kun jij aan de slag in deze sector?

Installatietechniek is een verzamelnaam voor verschillende technieken die men gebruikt voor industrie en de bouw. Denk hierbij aan het bedenken, aanleggen en onderhouden van installaties. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • ICT-installaties
  • Verlichtingsinstallaties
  • Beveiligingsinstallaties
  • Verwarming
  • Sanitair
  • Koeltechniek

Waarom is het slim om te kiezen voor de installatietechniek?

In bepaalde branches is de werkgelegenheid aan het afnemen, dankzij de digitalisering en door de Corona crisis. Hierdoor zijn veel banen komen te vervallen en er zijn reorganisaties gaande. Terwijl in andere branches wel een groeiende beweging is, zoals in de installatietechniek. Dit is waarom hier zoveel mogelijkheden zijn. Dit is waar jij snel en eenvoudig een goede baan kunt vinden.

In de installatietechniek, zowel op het gebied van elektrotechniek als riolering, klimaatinstallaties en sanitair, is er op dit moment voldoende werk te vinden. Maar dat is niet alleen de reden om in de installatietechniek te gaan werken. Er kleven meer voordelen aan. Dankzij de grote werkgelegenheid in dit vakgebied is het ook een goede mogelijk om door te groeien. Als je graag uiteindelijk wilt kunnen doorgroeien tot manager, dan is dit goed mogelijk.

Binnen deze branche heb je over het algemeen meer recht op vrije dagen dan bij andere branches. Zo heb je naast de gewone vijfentwintig vrije dagen ook nog eens dertien atv-dagen. In totaal heb je dus bijna acht weken per jaar vakantie! Klinkt relaxed, toch? Dit is natuurlijk wel als je fulltime werkt. Werk je parttime, dan heb je minder vrije dagen.

Gek genoeg kiezen er nog niet heel veel mensen voor het werken in deze sector. Werkgevers in deze branche maken daarom extra budget vrij voor mensen die wel willen werken in de installatietechniek. Dit budget kun je uitgeven aan verdiepende studies en cursussen, zodat je gespecialiseerd raakt op een bepaald gebied. Dit helpt je verder in je carrière. Zo zijn gespecialiseerde vakmensen gewild, waardoor het werk voor je voor het oprapen ligt.

Vanuit een mbo-opleiding kun je al aan de slag gaan. Daarna kun je jezelf verder specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld al aan de slag gaan als loodgieter. Je kunt dan waterleidingen, riolering aanleggen en monteren, maar ook verwarmingsinstallaties en sanitair monteren. Wil je liever ingenieur in de elektrotechniek zijn? Dan heb je een hbo-diploma nodig, sommige bedrijven vragen zelfs om een universitair niveau. Elektrotechnische ingenieurs en loodgieters zijn twee banen waar veel vraag naar is. Dus na je opleiding heb je vaak al snel werk, waar je voor veel leuke uitdagingen komt te staan. Geen dag is hetzelfde, wat het werk nog leuker maakt. Wil je meer informatie over opleidingen of vacatures? Ga dan naaraenfinstallatietechniek.nl/” style=”text-decoration:none;”> aenfinstallatietechniek.nl.